Perşembe, Haziran 17, 2010

Dünya Kupası


Evde 2 adet erkek olunca, biri emekli diğeri de sınavlar nedeni ile evde olunca ben de Dünya Kupasını yakinen takip etmek zorunda kalıyorum. Gerçi benimki daha çok göz ucu ile arada bakmak.

Tv'nin Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşmaya başlamasının da etkisi ile net olarak hatırladığım en eski Dünya Kupası 1974'teki kupadır. Finali Almanya( tabii o zamanki adı Batı Almanya) ile Hollanda oynamış ve Almanya Hollanda'yı 2-1 yenerek kupayı (maalesef) almıştı. Biz o yaz Bodrum'daydık ve ben erkek Fatma olarak kaldığımız M.ercan Pansiyonun alt katındaki hem yemek yenilen, hem tv seyredilen ya da yalnızca oturulan bahçesinde serin serin, tv'den babamla birlikte izlemiştim finali. İşte o finalde herhalde babamın da etkisi ile Hollanda'yı tutmuş ve maç sonunda çok üzülmüştüm. Bir diğer hatırladığım şeyse o kupada ilk kez bir Türk hakem, Doğan Babacan maç yönetmişti. Hey gidi günler hey. O zamandan beri her türlü uluslararası futbol turnuvasında, eğer Türkiye yoksa , Hollanda favorimdir. Dünya Kupalarında ise buna bir de Brezilya eklenir. Yani ikisinden biri kazansın da farketmez. Yürüyün be portakallarım (Hollanda), sambacılarım (Brezilya) kim tutar sizi.

Yukarıdaki resim, Dünya Kupasının resmi maskotu Zakumi adlı leopara ait. Ben de bu yazı için görsel bi şeyler ararken buldum ve öğrendim.

Zakuminin anlamını postu yazıp yayınladıktan sonra öğrendim, onu da paylaşayım dedim. Zakumi, Za ve kumi sözcüklerinin birleşiminden oluşmuş. Za: Güney Afrika Cumhuriyetinin uluslararası trafik kodu. Kumi: Afrika dilinde 10 demekmiş. Yani; Güney Afrika 2010'nun kısaltması. Bu da böyle küçük bir bilgi olsun.

6 yorum:

Özlem dedi ki...

vallahi bayılıyorum izlemeye :) bana böyle turnuvalar daha heyecanlı geliyor , dükkanda 106 lcd ekranda izlemek daha da zevkli favorim arjantin dün messi yine konuştu:))

ganfi dedi ki...

futbolla ailecek alakamız olmadığı için çok şükür uzağım bu tür şeylere:))

cenebaz dedi ki...

Özlemcim, eğer Arjantin şampiyon olursa Maradona da kupayı önce futbolcu, şimdi de antrenör olarak alan dünyadaki 2. kişi olacakmış. İlk alan ise Alman Beckenbauer'miş.

cenebaz dedi ki...

Figencim, çok şanslısın:))

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Çenebazım,sen yine iyisin,göz ucuyla bakıyorsun..Ben o kadar ilgisizim ki bu tip aktivitelere,hani ayıp olmazsa 'arkamla' bile bakmam..O derece yani !! Sevgiler bi tanem..

cenebaz dedi ki...

Serapçım, Ooo hoşgeldin. Dün gece ciddi ciddi Brezilya maçını bile izledim, o kadar yani))