Cuma, Ekim 01, 2010

Limon mu, Sirke mi?


Bunlar benim hayatta ilk kez kurduğum turşular, bakalım neye benzeyecekler. Okuduğum blogların bir kısmında kış hazırlıkları son sürat gidiyor. Valla, ne anamda gördüm ben, ne de sonradan öğrendim. Zaten okul, iş hayatı derken böyle ince işlere giremiyordum.Emeklilikten sonra yani 42 yıldan sonra azıcık kadınlık yapayım dedim. Gerçi karar vermekle harekete geçmek arasında bir 6 yıl olmuş ama çaktırmayın artık:))Bunun tarhanası var, makarnası, salçası var. Ama en kolayı turşu kurmak. Çarşamba günü pazarda da kütür kütür minicik salatalıkları görünce dayanamadım 2 kilo aldım. Hatta yanımdaki hanım abarttı 7 kilo aldı, herhalde yatıp kalkıp turşu yiyorlar:)) Velakin kadın olmak o kadar da kolay değilmiş çünkü serde tembeloşkalık da var:)) Ama artık benim gibileri de düşünmüşler, baktım markette hazır turşu suları var. Bakınız aşağıdaki resim;




Aldım sevgili Fersan Turşu Yap'ı, salatalıkları kendi cam kavanozlarıma yerleştirdim, içlerine 7-8 diş sarımsak, üzerine dereotu ve maydanoz koyup, turşu yapla ağzına kadar doldurdum. Kapaklarını kapatıp mutfak dolabına, gölge bir yere kaldırdım. 20 gün sonra yazarım sonucu, inşallah beni utandırmazlar. Bu kadar turşu muhabbeti üzerine rahmetli Adile Naşit'le Münir Özkul'u ve onların sımsıcak filmi "Neşeli Günler"i de anmadan olmaz...


Bu börekçik de benim meşhur tava böreğim. Canım çok börek istediğinde hemen 2 yufka ile yapıyorum, o pişene kadar çay da oluyor. Karnım acıktı ya bu kadar yemek mevzusu yazınca.
Herkese iyi hafta sonları...

14 yorum:

pie kurabiye dedi ki...

Tembelişkom çok güzel olur turşun inşallah.Kısır yaparsan yanına turşu isterim toplantıda.Sana da iyi hafta sonları.

Çınar dedi ki...

Çok güzel olacaktır eminim, afiyet olsun

Sevgiler

Nenoni dedi ki...

Annem biraz da şeker koyuyor turşu suyuna.Kavanozun dibine de ayva dilimleri.

cenebaz dedi ki...

Petekçim, şimdi heyecan yaptım ama:)) Ay, inşallah yüzümü kara çıkarmaz bu turşular. Aman, olmadı çarşıdan alırım, benim yaptıklarım derim size:))

cenebaz dedi ki...

Çınarım, teşekkürler.

cenebaz dedi ki...

Nenoni, ben daha acemi turşucuyum suyunu bile hazır aldım:)) Belki bir 10 sene sonra ben de yaparım ööle turşular. Benimki acemi işi, hiç annen gibi yapabilir miyim? Ama aklımın bir köşesine yazım bu bilgieri de:))

ganfi dedi ki...

ya ben hiç turşu kurmayı beceremiyorum :(tuzunu tutturamıyorum diye geçmiş yıllarda toz paket turşu kurları denedim helak oldu güzelim salatalıklar! bakalım seninki tutarsa bende bu hazır sulardan alayım:)

cenebaz dedi ki...

Figencim, 20 gün sonra turşuları noter huzurunda açıp, sonucu yazacağım.)) Umarım yüzümü kara çıkarmazlar.

Oya Kayacan dedi ki...

E hadi bakalım, hiç başlamamaktan iyidir ;)

cenebaz dedi ki...

Oya hanım, haklısınız. Ben bile gurur duydum kendimle:)) Her mutfağa gidişimde mutlaka bakıyorum turşucuklarıma, ne göreceksem:)

böğürtlengözün annesi dedi ki...

Ohh ellerine sağlık işallah şöyle kıtır kıtır turşuların olur...

cenebaz dedi ki...

Böğürtlengözün annesi, sağol. Olursa hep birlikte yeriz.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Çenebazım, Fersan içine ne koymuş bilmem ama bence de iyi turşu illa ki sirke ister. Limon tuzu zeytin salamurası için gereken bir şey..Sevgiler..

cenebaz dedi ki...

Serapçım, baktım sirkeyle yapılmış. Bugün küçük jkavanozu açıp,tadına baktık. Valla kütür kütür olmuş, elime sağlık:)) Bu hafta gidip biraz daha salatalık alıp, yine yapıcam.