Cuma, Ekim 13, 2006

Orhan Pamuk

Kim ne derse desin, ben Nobel Edebiyat Ödülünü (sonunda) bir Türk'ün almasından dolayı gurur duyuyorum. Edebiyata girişi ödüllerle olmuş (Cevdet Bey ve Oğulları romanı hem Milliyet Roman hem de Orhan Kemal Roman ödüllerini kazanmıştır), yıllarını bu işe vermiş, kitapları uzun yıllardır ülkemizde çok satan bir yazarın , yalnızca bir düşüncesinden dolayı halkımızca ellerinin tersi ile bir kenara itilmesini anlıyamıyorum, algılayamıyorum. Orhan Pamuk'un suçu Sözde Ermeni Soykırımı vardı demek (ki) bu onu bağlayan bir görüş. Yıllardır çok satan ve çok sevilen yazarı son zamanlarda yalnızca bu düşüncesinden dolayı kendimizce mahkum ettik ama Fransa aynı soykırıma yok diyenleri suçlu sayan kanunu kabul etti diye düşünce özgürlüğünden dem vuruyoruz. Düşünceleri ne olursa olsun bunlar Orhan Pamuk'un ne yazarlık yeteneğini ne de edebi kişiliğini değiştirmez, azaltmaz. Kendisini kutluyorum ve ülkemize böyle bir ödülü getirdiği için de gurur duyuyorum.

9 yorum:

şugibi dedi ki...

çok güzel anlatmışsın, duygularıma tercüman olmuşsun, sağol.

cenebaz dedi ki...

Sonunda benim gibi düşünen birini buldum ya, sağol. Umudumu yitirmeye başlamıştım.

renkler dedi ki...

Onun yazarlık değeri tartışılmaz ve bu ödülü haketmiştir. Fakat keşke bu ödülü bu lafları etmeden önce, mesela geçen yıl alsaydı. O zaman kendisi de daha çok tatmin olurdu ve biz de ulusça mutlu olurduk. Bu konuda ortadayım. Sonuçta bir Türkün nobeli alması büyük ve kutlanacak birşey. Umarım başka dallarda da alan olur ileride...

cenebaz dedi ki...

Renkler, ben de umarım başka alanlarda da kazanılan ödüllerimiz olur. özellikle fizik,kimya gibi fen alanlarında.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Sevgili Cenebaz, bana gorede bu odul onun kaleminin hakkıyla kazandığı bir başarı olarak değil, Türkiye düşmanı lobilerin çabalarının bir meyvesi.
Bu da benim gorusum.

CeM dedi ki...

cenebaz malasef orhan pamuk'un 'turklugumden utaniyorum' sozlerini bulamadim ama arastirmayada devam ediyorum, cunku bunun tartismasini 4-5 yil once internet uzer bir forumda yapilmisti. bir kisim hatta 'utaniyorsa gitsin avrupada yasasin' gibi laflar etmisti.

neyse lafi fazla sundurmeden ve yesilerigin sayfasinida mesgul etmeden kendi sayfanda yazayim istedim.

sayfamdaki ahmet taner kislanin 1999'da orhan pamuk hakkinda yazdigi makaleyi okumani oneririm.

dunyada ve turkiyemizde daha cok okunan ve sevilen yazar varken orhan pamuk'a 'nobel' odulu verilmesi beni ne yazikki gururlandirmiyor nede sevindiriyor.

cenebaz dedi ki...

Duygucum, ben de bunun bir başlangıç olmasını ve diğer alanlarda da ödül olmayı diliyorum.
Zeynep ve Taurus, bu postta yazdıklarım benim görüşlerimdi, sizler farklı düşünüyor olabilirsiniz. Zaten bu ödül açıklandığında ilk söylenen çok tartışma getireceği idi ve netekim:) öyle oldu.

gaykedi dedi ki...

Orhan Pamuk ve Bir milyon Ermeni !

Ermeni meselesi kadar kafamı karıştıran, kırk kafadan kırk ses çıkan nadir konu vardır herhalde...Devletin Miliyetçi korosu ve resmi görüşü beni hiç ilgilendirmiyor, çünlü bu dangalaklar bu ülkede kürt olmadığını da iddia etmişlerdi düne kadar...ve gördük çok acı bir şekilde çıktı ortaya milyonlarca kürt olduğu..halen sünni imparatorluk diyanet sistemiyle alevi yurttaşlarımızı aptal yerine koymuyor muyuz laik devlet olduğumuzu iddia ede ede..

Ermeni meselesinde aklımda bir atasözü geliyor, ateş olmayan yerden duman çıkar mı...bu duman nerden geliyor....Soykırımın tanımı Yahudi soykırımından sonra yapıldı, ermeniler bu tarihe kadar sadece büyük kıyım diyorlardı başlarına gelenlere...ve sağduyusuna güvendiğim Murat Belge olayın bugün yapılırsa soykırım sayılacağını söylüyor, peki o zaman neydi ?

http://www.gaykedi.blogspot.com/

cenebaz dedi ki...

Gaykedi, sana ve bana ateş püsküren bazı arkadaşlara bir noktada açıklık getirmek istiyorum. Ben Orhan Pamuk'un aldığı ödüle seviniyorum ama sözde soykırım ile ilgili sözlerine katılmıyorum. Bir ülke(Osmanlı İmp.) bir savaş sırasında eğer kendi vatandaşları(Ermeniler) tarafından ihanete uğrarsa (ki tarihte bize karşı Ruslarla işbirliği yaptıklarını biliyoruz) vatan hainlerine ne yapılacağı belli. Benim derdim ben o ödülü bu sözlerden ayrı tutuyorum. Benim için önemli olan bir Türk yazarın bu Nobeli alması. Bunu das bugüne dek başaran tek kişi o oldu. Bu kadar. Bitti. Nokta.