Salı, Temmuz 14, 2009

Bozuk Moral

Eşim cuma günü için izin almıştı. Oğlum da kız arkadaşını çağırdı. Perşembe akşamüzerinden Çeşme'ye gittik. Galiba ertesi gündü ÖSS sonuçlarının pazar günü açıklanacağı duyuruldu. Pazar gününe dek her şey gülüş ahenk içinde geçti. Pazar sabahı sonuçlar hepimiz için hüsran oldu. Oğlum bir yerlere girecek ama asıl istediğimiz mühendislikler olduğu için hepimiz hayal kırıklığı yaşadık. Ziraat fakülteleri, Fizik,Kimya, Biyoloji bölümleri filan oluyor. Ama öğretmenlikleri değil, dikkatinizi çekerim. Buralara gitse, bitirse iş bulabilir mi, ne iş imkanları var hiç bilmiyoruz. Şimdi onların peşindeyiz.Kız arkadaşı da hukuk istiyordu. Onun da olmuyor. Ama onun puanı bizimkinin puanından iyi.O iktisat ya da işletmeye girebilir. İkisi de çok üzüldü. Ama bizim ana-baba olarak üzüntümüz farklı. Biz 2 emekliyiz. Evimiz de var. Artık tek kaygımız onun geleceği. Ama bunları henüz anlayabilmiş, algılayabilmiş değil. Gerçi geleceğin neler getireceği, ne tür iş imkanlarının doğacağını bilmiyoruz ama yine de bazı okullar ve bölümler insanı hayata 1-0 önde başlatıyor. Eşimle özel üniversite işini konuşuyoruz. Tut ki parayla oğlumuza etiket satın aldık, yaptık bir b.sayar ya da elektrik mühendisi. Bu arada gidebileceği özel üniversiteler İzmir'dekiler. Bunların diplomalarının piyasada gerçek anlamda bir değeri var mı? Yoksa, iş aramaya başlayınca "ha, parayla okumuş, geçiniz" mi diyecekler CV'de o okulların adını görünce? Sorular,sorular, düşüceler, düşünceler. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ayrıca oğlumuz çalışma kapasitesine de güvenemiyoruz. Açıkçası ders çalışmayı sevmiyor. Şimdi başlattık özel okula, verdik 1-2 yıl 15-20 bin lira para. Sonrasında ben yapamıyorum, dersler ağır derse, at sokağa o kadar parayı. Zaten bi ton para sokağa atılmış oldu, o ayrı. Şu lise döneminde dersane ve özel hocalara döktüğümüz paranın haddi hesabı yok. Ama ne oldu? Hiç özel ders almamışlarla aynı puanı aldı. Ya o dersler alınmasaydı ne olacaktı, kimbilir? E, ders çalışmayan biri de mühendislikleri nasıl yapar bilmiyorum. Özel de olsa kimseye bedava diploma vermiyorlar.

Offff, offf, çok dertliyim, ne yapacağımı bilmiyorum. Kendi kendimi avutup "allah ölüm kederi vermesin, allah sağlık versin, bir yerlerde vardır onun da yiyecek bi topan ekmeği" diyorum.

Durumlar böyle. Burada sesli düşündüm, düşüncelerimi yazıya döktüm. Buraya da yazmasaydım çatlayacaktım.

22 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Mezun olduğu branşta çalışma döneminin geçtiğine inanan biri olarak üniversite mezunu birinin kendi şansını kendi yaratacağına inanıyorum..
Çok yardımcı olamadım çünkü benimde bu konuda hala kafam karışık.Birde seneye sınav sistemi değişti bizim için.El yordamıyla olacak herşey..Hala bazı bilgiler muallakta,kimse doğru cevap veremiyor.
Hayırlısı olsun diyorum.

şugibi dedi ki...

çenebaz üzme kendini bu kadar. okulunu okuduğu mesleği yapan kaç kişi var ki. eğer azimliyse, çalışkansa ne okursa okusun gelir bir yerlere. iş imkanını şimdiden bu kadar dert etme.
özel üniversite için o dediklerin düşünülmüyor, eğer istiyorsa gönderilebilir bence ama çok da elzem değil. adam kazanmış işte sonuçta normal üniversiteyi de. hiç kazanamayanlar naapsın.
sana çevremden hatta kendimden birsürü örnek sayabilirim okullarıyla tamamen alakasız işler yapan ya da 2 yıllık bitirip gayet iyi yerlere gelen insanlar.
bence siz anne baba olarak üstünüze düşeni yapıyorsunuz fazlasıyla. biliyorum söylemesi kolay ama şimdi bence bırak biraz, su aksın yatağını bulsun.

cenebaz dedi ki...

Asortik, doğrı söylüyorsun da işte ana-baba yüreği ilk etapta üzülüyoruz. Çağıl'a da başarılar. Gerçekten bu yıl kimse sınav sistemini bilmyor, allah yardımcınız olsun.

cenebaz dedi ki...

Sugibicim,tesellin için sağol. Anahtar kelime 2.cümlende; azimliyse,çalışkansa diyorsun.İşte bunlar oğlumda olmayan meziyetler, hasletler. Hırs desen sıfır. Biz de kendimizi zamanın akışına bıraktık. Zaten çok da fazla yapabileceğiiz şey yok. İnsan evladına taht yaparmış da baht yapamazmış. O hesap, elimiz kolumuz bağlı oturuyoruz. Umarım gelecek günler iyi şeyler getirir. Çünkü o 1 üzülse biz 1000 üzüleceğiz. Neyse, ben senin o çoook yakışıklı oğluşunun yanaklarını öpüyorum. Her şey için sağol.

Nenoni dedi ki...

Onu hemen yargılama "yapamaz,edemez"diye.Üniversite yaşamı lisedekine benzemiyor.Hem sınava ilk girişi galiba,kendi de öyle isterse seneye bir daha deneyebilir.Ya da bu sene puanı tutan yerlerden istediği bir yere girebilir.
Aslında artık çok az kişi mezun olduğu işi yapıyor.Nerede iş bulursa şanslı sayıyor insanlar kendilerini.

cenebaz dedi ki...

Nenonicim, biz de öyle düşünüyoruz. Bu yıl bir yerlere girsin, seneye de yine sınava girsin. Daha iyi bir yer olursa alt tarafı 1 senesi yanmış olur, oraya kayıt yaptırır. Bunlar hep zamanla olacak şeyler. Bize de beklemek düşüyor yalnızca. Her şey için sağol

YesilErik dedi ki...

Sevgili Cenebaz, oncelikle hayirli olsun. Muhendislik istemissiniz ama temel bilimler olmus. Acikcasi muhendislik okusa da muhendislik yapan kac kisi var Turkiye'de? Asortik ve Sugibi de bahsetmisler, meslegini yapmiyor ki pek cok kimse. Temel bilimler okursa, daha sonra ogretmenlik isterse formasyon yapabilir ve ogretmen olabilir. Hem muhensidlik hem de temel bilim okumak icin fen ve matematik bilgisi gerekiyor. Alt yapisi o yuzden saglam olacaktir, endiselenmeyin derim. Sevgiler.

yeliz dedi ki...

merhaba,
çncelikle tebrik ederim oğlunuzu, böyle bir eğitim sisteminde yine de bir yerleri tutturabiliyor.
artık türkiye kimse mezun olduğu bölümün işini yapmıyor. kendimizden örnek vereyim, ben itü makina mezunuyum, ama pazarlama bölümündeyim, senelerdir mühendislik yapmadım. eşim itü tekstil mezunu, yıllarca sektörde yöneticilik yaptı sonra herşey tepetaklak oldu şimdi apayrı bir sektörde, inşaat yapıyor. demem o ki, önemli olan insanın kendisini yetiştirmesi, kum gibi mühendis var, işsiz veya düşük maaşlı çalışıyor. önemli olan işini iyi yapsın, severek yapsın, her kapı açılır. bir örnek daha vereyim, yıllar önce bir arkadaşım matematik kazandı, istemedi, bir sonraki sene yeniden girdi sınava bu defa biyoloji kazandı, öyle böyle seneler sonra okulu bitirdi. Şimdi birkaç senedir Turkcell de çalışıyor, durumu da gayet iyi... inanın üniversite sadece size diploma veriyor, gerisini insan kendisi hallediyor. Bizim jenerasyonda bu kadar özel üniversite yoktu, bu sebepten nasıl bakıldığını hiçbilemiyorum.
sevgiler

Unknown dedi ki...

gelecek günler iyi ve hayırlı gelsin canım benim..

nimetin.blogspot.com dedi ki...

cenebazım kırk yılın başı bizim sistem blog sayfalarına izin verdi hemen sizlerin sayfalarinı okumaya başladım ama seni okurken içim sıkıldı. Çok haklısın. Çok zor işler, çok zor kararlar. Umarım her ne seçim yaparsanız yapın hakkınızda hayırlısı olur.

nimet

cenebaz dedi ki...

Yeşil erik, sağol. Ama bildiğim kadarıyla artık temel bil.leri okuyanlara öğretmenlik izni ypk,formasyon alsalarsa. onların bölmleri ayrı ve puanları daha yüksek. Napalım, vardır her işte bir hayır...

cenebaz dedi ki...

Yelizcim, sağol. İşte ana yüreği, hep iyi ve güzel şeyler istiyor evladı için. Sonuçta kendi yolunu kendi çizecek. Ben de artık herhangi bir 4 yıllık üni. olsun da önemli olan o demeye başladım. Hiç olmazsa üni. havası solusun, vizyonu genişlesin, kendini geliştirsin. Biz gene elimizden geleni yapıcaz, gerisi ona kalış.

cenebaz dedi ki...

Elçincim, sağol. Ben de öyle diliyorum , hem benimkine hem de tüm çocuklara

cenebaz dedi ki...

Nimetçim, sağol. Seni üzdüysem de kusura bakma. Ben de her şeyin hayırlısını diliyorum. Vardır bunda da bir hayır belki de..???

uykucu dedi ki...

çenebazcım evet bir yere kadar okunan üniversite çok şeyi değiştirebiliyor ama dediğim gibi bir yere kadar, önemli olan istediği sevdiği bölümü okuyabilmesi,okurken bağlantılarını kurabilmesi ve gerçekten sevdiği işi yapabilmesi bir yere kapağı atmak ilk başta önemli görünsede sonrası inan çok daha önemli ..severek okusun ve çalışsın umarım hayalleri olur.

denizanasi dedi ki...

herşey sanırım kendi beceresine bağlı. belki böylesi hayırlı oldu.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Hakkında hayırlısı olsun bütün yavrularımızın. En büyük dert bu olsun be çenebazım. insan sevdiği işi yapamıyorsa, yaptığı işi sevecek diyebilirim sadece. Sağlık ve huzur diliyorum. Bize de bir şey kalmadı ya... Hayırlısı hepimize be gülüm.

hayal dedi ki...

Hayırlısı olsun gerçekten... Ama bence de , doktor ya da eczacı gibi spesifik bir branş olmadıkça artık herkes okuduğu değil de ya mster yaptığı ya da hatta sadece ilgisini çeken ve hiç okumadığı bölümde çalışıyor...

cenebaz dedi ki...

Figencim, sağol. Ama benim oğlum daha ne isrediğini bilmiyor ki. B.sayar mühendisliği diyor ama moda ve popüler diye. Oysa dersler çok ağır. E, o da ders çalışmayı sevmeyen biri olarak nasıl sınavları verecek? Başka istediği bir meslek de yokmuş. Artık puana göre nereye girerse, pek çok insan gibi.

cenebaz dedi ki...

Denizanası, umarım hayırlı olur.

cenebaz dedi ki...

Fikrişim, sağol. Size de hayırlısı olsun. Zor ve sancılı bir süreç:(

cenebaz dedi ki...

Hayal, teşekkürler. Zaman gösterecek doğru mu yanlış mı yaptığımızı? Bize de beklemek düşüyor yalnızca.